PEWARNA ALAMI EKSTRAK MASERASI BUNGA ROSELLA (Hibiscus sabdariffa L.)

Heru Nurcahyo, Kusnadi Kusnadi

Abstract


Rosella contains anthocyanin compounds that can be used as natural red dyes. This flower is also known to have many benefits (functional benefits) for health. Aside from being a dye, rosella (Hibiscus sabdariffa L.) can be used as a preservative, because it contains antioxidants and antibacterial. This research is a laboratory experiment study, which was carried out by maceration extraction method by giving an intervention at the temperature and pH of the carrier, using maceration extraction method, and the resulting extract was then isolated by anthocyanin and organoletically tested, pH and color absorption carried out by testing with UV-Vis spectrophotometry. The results of this study obtained absorbance values with the maximum absorption wavelength for the roselle natural red color sample was 510 nm. The best value of type B with intervention at acid pH with 1% citric acid content with emphasis at room temperature or 250C with an absorbance value of 1.544

Keywords: Rosela, Anthocyanin, Maserasi


Full Text:

References


Bahri, S., Jalaluddin, Rosnita. 2017. Pembuatan Zat Warna Alami Dari Kulit Batang Jamblang (Syzygium Cumini) Sebagai Bahan Dasar Pewarna Tekstil, Jurnal Teknologi Kimia Unimal, 6(1), 10–19.

Pujilestari, T. 2015. Sumber Dan Pemanfaatan Zat Warna Alam Untuk Keperluan Industri, Jurnal Dinamika Kerajinan dan Batik, Vol. 32, No. 2, 93-106.

Suarsa, I.W.,Suarya, P., dan Kurniawati, I. 2011. Optimasi Jenis Pelarut dalam Ekstraksi Zat Warna Alam Dari Batang Pisang Kepok (Musa paradiasiaca L. Cv kepok ) dan Batang Pisang Susu ( Musa paradiasiaca L. cv susu). Journal of Chemistry, 5(1): 72-80.

Handarini, 2014, Potensi EkstrakBunga Rosella (Hibiscus Sabdariffa L.)Sebagai Pengawet Alami Yang Diaplikasikan Pada Daging Ayam Segar Pengganti Formalin.Jurnal Agroknow, Vol. 2. No.1. Halaman 1-70, ISSN :2302-2612, Pebruari 2014, diakses 19 Maret 2018

Widjajanti, E., Regina T.P., dan Utomo, M. P. 2011.Pola Adsorpsi Zeolit Terhadap Pewarna Azo Metil Merah dan Metil Jingga.Prosiding Seminar Nasional Penelitian, Pendidikan dan Penerapan MIPA.hal K115-K122, Fakultas MIPA, Universitas Negeri Yogyakarta.

Kant, R. 2012. Textile Dyeing Industry an Environmental Hazard, Open Access journal Natural Science, 4(1), Aticle ID :17027, 5 pages, DOI: 10.4236/ns.2012 .41004

Yernisa, Gumbira-Sa’id, E. dan Syamsu, K.2013. Aplikasi Pewarna Bubuk Alami dari Ekstrak Biji Pinang (Areca catechu L.) pada Pewarnaan Sabun Transparan. Jurnal Teknologi Industri Pertanian, 23(3): 190-198.

Handarini, K, 2014, Potensi Ekstrak Bunga Rosella (Hibiscus sabdariffa L.) Sebagai Pewarna Dan Pengawet Alami Pada Jelly Jajanan Anak, Jurnal Teknik Industri HEURISTIC Vol 11 No 2, Universitas Dr. Soetomo Surabaya, us sabdariffa L.), diakses pada 17 Maret 2018.

Hasibuan, S., Mardiah, Saptuti. Aplikasi Pewarna Alami Antosianin Dari Kelopak Rosela Pada Produk Yoghurt Dalam Rangka Penganekaragaman Produk Pangan Fungsional. Fakultas Agribisnis dan Teknologi Pangan, Universitas Djuanda diakses 19 Maret 2018.

Silalahi RJ. 2010. Penetapan kadar ketoprofen dalam sediaan tablet spektrofotometri ultraviolet [Skripsi]. Medan (ID): Universitas Sumatera Utara.

Sasongko, DP, Tresna, WP, 2010, Identifikasi Unsur dan Kadar Logam Berat pada Limbah Pewarna Batik dengan Metode Analisis Pengaktifan Neutron, Pusat Penelitian Lingkungan Hidup - Lemlit Universitas Diponegoro, Semarang, Pusat Penelitian Fisika – LIPI Kawasan Puspiptek Tangerang Selatan, Indonesia, Jurnal Ilmu Pengetahuan dan Teknologi TELAAH vol. 27, diakses 19 Maret 2018

Handarini, 2014, Potensi EkstrakBunga Rosella (Hibiscus Sabdariffa L.)Sebagai Pengawet Alami Yang Diaplikasikan Pada Daging Ayam Segar Pengganti Formalin. Jurnal Agroknow, Vol. 2. No.1. Halaman 1-70, ISSN :2302-2612




DOI: http://dx.doi.org/10.30591/pjif.v8i1.1303

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2019 Parapemikir : Jurnal Ilmiah Farmasi

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License

 My Counter

.

 

 

===============================================================

 

 

 

Indexed By: